Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

ΕΥΘΡΑΥΣΤΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ


Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου του 2011 η θεατρική ομάδα του σχολείου μας (14ου Λυκείου) παρακολούθησε στο θέατρο Αθήναιον το δραματικό έργο του Έντουαρτ Άλμπι "Εύθραυστες ισορροπίες", το οποίο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα του σύγχρονου Αμερικάνικου ρεπερτορίου. Ο Έντουαρτ Άλμπι είναι γνωστός για τα βραβεία και τις διακρίσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της πολύχρονης καρίερας του και γι' αυτό η θεατρική ομάδα έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη παράσταση αυτή.

ΥΠΟΘΕΣΗ: Μία φαινομενικά ευτυχισμένη οικογένεια περνά τη δική της κρίση στην πολυτελή έπαυλή της. Ο Τόμπιας και η Άγκνες, ένα παντρεμένο εδώ και χρόνια ζευγάρι, ζουν μαζί με την "αλκοολική" αδερφή της Άγκνες, την Κλαίρη. Αναπάντεχα, το επιστήθιο φιλικό τους ζευγάρι, Χάρη και Έντνα, τους χτυπούν την πόρτα. Πίσω όμως από την αθωότητά τους κρύβεται μια μεγάλη απειλή. Πολύ σύντομα κάνει την εμφάνισή της η κόρη τους, Τζούλια που ετοιμάζεται να πάρει το τέταρτο διαζύγιό της. Οι εντάσεις όμως δεν θα αργήσουν να ανεβούν στα ύψη και η κατάσταση θα βγει εκτός ελέγχου καθώς πολύ καλά κρυμμένα μυστικά θα έρθουν στο φως. Το ζευγάρι θα ταράξει η θύμιση του νεκρού γιού τους καθώς και η απιστία του Τόμπιας. Η κόντρα ανάμεσα στη Κλαίρη και την Άγκνες καθώς η εχθρική συμπριφορά της Τζούλια προς το φιλικό ζευγάρι της οικογένειας, θα ταράξουν ακόμα περισσότερο την ήδη προβληματική ισορροπία της οικογένειας.

Κύριος στόχος του Έντουαρντ Άλμπι είναι να προβάλλει με οξύτητα και σαρκαστίκο χιούμορ την χρεοκοπία των αξιών στις σύγχρονες οικογένειες και τις αναταραχές στη Δημοκρατία. Και η αλήθεια είναι πως το κατορθώνει αυτό με απόλυτη δεξιοτεχνία.


ΗΘΟΠΟΙΟΙ: Αχιλλέας Ψαλτόπουλος (σκηνοθεσία-μετάφραση), Σωτηρία Ζάνταλη, Γιάννης Κιντάπογλου, Ιωάννα Παπαδοπούλου (γραφιστικά-κοστούμια), Βάσω Ρουμελιώτη, Νάνσυ Σακελλαρίδου

ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ: Αν και η κατανόηση του θέματος είναι λίγο δύσκολη μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα πολυ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό έργο γεμάτο με ηθικά διδάγματα και ίσως σε κάποια σημεία γέλιο. Οι ηθοποιοί έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό αν και λίγο ζαλισμένοι από το ποτό. Τα σκηνικά ήταν πλούσια και προσεγμένα στην παραμικρή τους λεπτομέρεια μαγνητίζοντας τα βλέμματα του κοινού. Τα κοστούμια ήταν απλά και καθημερινά δίνοντας στους θεατές την αίσθηση ότι οι πρωταγωνιστές έχουν κάτι από τη δική τους ζωή.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΧΙΛΛΕΑ ΨΑΛΤΟΠΟΥΛΟ (ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ - ΗΘΟΠΟΙΟ): 
1) Πόσος χρόνος χρειάστηκε για την προετοιμασία του έργου;
Αχ. Ψαλτόπουλος: Τον Ιούλιο ξεκίνησε η μετάφραση σε συνεργασία με τη Νάνσυ Σακελλαρίου, το Σεπτέμβριο άρχισαν οι πρόβες και στις 27 Ιανουαρίου θεώρησα ότι ήμασταν σε ένα ικονοποιητικό βαθμό έτοιμοι για να ανεβάσουμε την παράσταση.

2) Θα χαρακτηρίζατε το έργο επίκαιρο με βάση τα σημερινά γεγονότα;
Αχ. Ψαλτόπουλος: Στη σημερινή εποχή θεωρώ πως όλα είναι εύθραυστα και οι ισορροπίες είναι πολύ εύκολο να ανατραπούν. Έτσι, μέσα από το θεατρικό αυτό έργο κερδίζεται η αυτογνωσία που είναι κάτι πολύ υγιές για τον ψυχικό κόσμο των ανθρώπων.


3) Πώς γίνεται ο σκηνοθέτης να σκηνοθετεί την ίδια ώρα που πρωταγωνιστεί;
Αχ. Ψαλτόπουλος: Είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί όταν βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή πρέπει εγώ ως σκηνοθέτης καθώς και κάθε άλλος σκηνοθέτης να ξεχνάει τη σκηνοθεσία και να γίνεται ένας κανονικός ηθοποιός.  

4) Τι συμβουλή έχετε να δώσετε στα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν αυτή την πορεία;
Αχ. Ψαλτόπουλος: Θέλω μέσα από το έργο αυτό να πείσω τα παιδιά της Θεσσαλονίκης να μην καταφεύγουν στην Αθήνα. Μπορεί να θέλει κότσια για να αγωνιστείς εδώ και να πείσεις τον κόσμο ότι αξίζεις αλλά πρέπει να προσπαθήσεις.

5) Το ποτό είναι όντως αληθινό;
Αχ. Ψαλτόπουλος: Όχι, εννοείται πως το ποτό δεν είναι αληθινό. Αλλιώς μετά από κάθε παράσταση θα ήμασταν ζαλισμένοι. Το δύσκολο βέβαια ήταν να βρούμε τις κατάλληλες επιλογές για να υπάρχει ομοιότητα με τα αντίστοιχα (πραγματικά) ποτά...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου